pondělí 6. června 2011

Banksy

Pokud máte rádi dokumenty, zajímá vás umění a máte kladný postoj k street-artu, pokud alespoň tušíte, kdo je Banksy - podívejte se na jeho film. Exit through the gift shop.


Banksy je známý svými provokativními díly, která jsou většinou politicky zaměřená, mají humor a nesou nějakou myšlenku. To samé se děje u jeho filmu, který nevypráví tak docela o Banksym ale spíš o Thierrym Guettovi, který se jen tak náhodou ocitl přímo ve středu rozvíjejícího se nového umění. Film dokumentuje procesy vytváření street-artových děl, ale hlavně nese myšlenku - jak nám nejen umění vymývá mozek (Thierry je toho důkazem), jak se všechno stává komercí. Nebyl by to ale Banksy, kdyby ve filmu nešlo ještě o něco víc. Je vůbec Thierry Guetta skutečný? Udělal si z něj Banksy jen srandu? Chtěl se mu svým filmem pomstít? Je to jen další Banksyho žertík? Podívejte se na film a... ne, odpověď se nedozvíte, ale stojí to za to.


Let it inspire you,
Nicole

7 komentářů:

  1. Jo, zrovna nedávno jsem se konečně dostala ke zkouknutí. Super film. Banksyho umění se mi líbí už nějakou chvíli a bylo fajn nakouknout do světa street artu zase trochu jinak :)

    OdpovědětVymazat
  2. díky za insipiraci. :) rozhodně kouknu

    OdpovědětVymazat
  3. Taky už jsem o něm slyšela, je fakt dobrej :))

    http://katysnetdiary.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si jeho holčičku s balónkama ztvárnila na zeď nad postel :)

    OdpovědětVymazat
  5. Banksy je největší borec, to se na to musím podívat! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Dokument jsem viděla před pár týdny a bylo fajn vidět, jak vznikaly některý jeho díla, který znám už jenom jako hotovou věc, a co se dělo okolo. I jiní umělci, hlavně Space Invader, což byl můj první street art idol ever :) Ohledně té věci s Thierrym mě ale Banksy jako člověk zklamal. Nejdřív ho podpoří a pak ho v tom dokumentu shodí a sám sebe jakoby omlouvá, že to udělal z toho a toho důvodu. Každopádně jako umělec je jeden z těch nej pořád... Mám jeho díla na tričku :) Lea (dnes mi nějak nejdou napsat komentáře pod svým účtem)

    OdpovědětVymazat
  7. great blog!


    I have a new giveaway courtesy of Dynamite

    http://sarah-velasco.blogspot.com/2011/06/giveaway-time.html
    www.sarah-velasco.blogspot.com

    OdpovědětVymazat